Den blomstertid nu kommer

Försommaren är en tid full av hopp även i vanliga fall, men kanske behövs den inställningen extra mycket i år när allt varit (och ja, fortfarande är) så märkligt i vår värld. Jag återkommer till det där med förväntningar och längtan sist i inlägget. Men först tänkte jag som alltid dela med mig om hur träningen flutit på sen sist vi hördes! Skrev ju i förra inlägget att planen var att fortsätta bygga upp träningsvolymen till där jag vill vara. Det är just jämt vad jag gjort, med en månad av 60 km+ veckor följt av en återhämtningsvecka (förra veckan). Inför mina maratonlopp har jag ju snittat 70 km i veckan, något som ju är inom räckhåll nu och absolut är med i planen när ett konkret maratonlopp ska ringas in. För närvarande är dock den här volymen klart tillfredsställande för mig eftersom en blick i träningsdagboken även ger vid handen att jag sprungit flera nyckelpass i form av kvalitet: fartlek, tröskelpass såsom 4 x 8 minuter, tusingar och ett kombinerat flack-backe-intervallpass. Långpassen på helgerna har legat på ett minimum om 25 kilometer och flera av dem i kuperad terräng. Har känt mig starkare för varje vecka och även mer objektiva mått som puls vid olika farter har indikerat att jag gått framåt. 

Ville ändå ha mer av en avstämning på hur formen är och en krydda i träningsvardagen, så jag planerade in ett teslopp på 10 000m. Formtoppade inte på något vis och hade ett styrkepass som satt i benen, men var verkligen taggad när det igår på Kristi himmelsfärd var dags! Platsen för "det hele" var Siljansvallen i Leksand, dit jag körde för att själv avverka de 25 varven. Det var lite vind men i övrigt en magnifikt vacker förmiddag med blå himmel, sol och runt 13 grader i luften. Jag noterade precis under sub 45 minuter vilket jag är jättenöjd med - givet förutsättningarna att våren ju enbart handlat om att "komma tillbaka" efter vinterns skade- & rehabperiod. Dessutom är ju maraton den distans jag fokuserar på nu, så någon specifik träning för just milen är ju inte med i bilden :-) Ändå är det ju bland annat via att fortsätta upprätthålla "taket" (syreupptag) samt tröskeln som jag kommer kunna gå framåt även på maraton, så där är ju ens insats på milen en värdemätare och absolut inte irrelevant att jobba på. 

Något som ger mycket glädje och inspiration just nu är annars de flertalet personer som Jesper och jag  får hjälpa med sin löpträning! Coachar ju dels Löpgruppen på Hunflen som är igång med sin vårtermin. Det är ett gäng som verkligen har viljan och nyfikenheten att att utvecklas vilket gör torsdagkvällarna till en fröjd! Förra helgen var Jesper och jag även i Uppsala för en Löparhelg. Det var en riktig höjdare när vi körde det i höstas, och nu var det alltså dags för andra upplagan. I och med Corona fick vi tänka till kring både det ena och det andra, främst att samtliga aktiviteter och måltider fick "utomhusanpassas" men vi fick en himla fin helg tillsammans med deltagarna. Att på det här viset få behålla kontakten med de underbara kvinnorna  som utgjorde min allra första löpgrupp i Uppsala för flera år sen, betyder mycket för mig. Likaså känns det betydelsefullt att de får lära känna Jesper både som person och tränare. 

Och nu hörni, ligger en hel sommar med en massa fin löpning och välbehövlig återhämtning framför en...! Jag ser fram emot stiglöpning för att bli stark med mer varierad belastning, gärna i rygg på Jesper och med övernattning(ar) på natursköna platser här i vår vackra bygd. Ser framför mig fortsatt fokus på tröskelträningen. Så småningom i sommar; långa intervaller i maratonfart för att förbereda en för vad vi hoppas ska bli maratonlopp i höst. Jag längtar efter att börja semestermorgnarna med den vana som jag på allvar etablerat under våren - yoga. Jag ser fram emot att hoppa i en tjärn efter att ha sprungit mig svettig. Och jag ser fram emot att sova mer och läsa fler böcker. Hoppas att ni också målat upp bilder av er sommar och njuter av den här tiden på året som ju rymmer just så mycket hopp. 

Kramar!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-