Avstämning med test & träningslopp

Jag tänkte berätta om några av de saker jag gjort på senaste tid för att bringa såväl vetskap som spänning till en annars ganska oklar vårsäsong som löpare...!

I påskas var Jesper och jag hos Aktivitus (Haga, i Solna) för att jag skulle göra ett så kallat Avancerat test. Som jag sa till Jeff, som ledde testet, så var jag verkligen i behov av att få ett hum om var jag står just nu i min träning. Efter ett 2019 där träningen flöt på som ett rinnande vatten har jag ju en tuff vinter bakom mig. Att inför testet ha varit igång cirkus två månader med regelbunden löpträning är ju kort tid - så jag kände att det skulle ge mig bra input i vad jag behöver lägga fokus på framöver. Testet tar nämligen fram ens aeroba och anaeroba trösklar samt intensitetszoner (farter såväl som pulsspann inom dessa zoner). Resultatet då? Jag fick svart på vitt att jag befann mig en bra bit ifrån förra årets läge - förvisso baserat på träningspass samt tävlingsresultat snarare än regelrätta tester då jag inte gjorde något sådant förra året. Jag behöver, enkelt förklarat och för att använda min egen reaktion när Jeff och jag gick igenom siffrorna, "bli bättre på allt!". Det kanske låter förenklat, men faktum är ju att både uthålligheten och farttåligheten lidit av vinterns skadeperiod - inga konstigheter egentligen. Vi var eniga i att det projekt jag sysslar med just nu som består i att helt enkelt, steg för steg, komma tillbaka till den volym jag sprang förra året är helt rätt första fokus och kommer att göra stor nytta. 

Längre fram kommer jag fokusera på mer regelrätt tröskelträning för att senare i sommar/höst lägga in en specifik period mot vad vi ju hoppas blir ett höstmaraton! 

Inspirerad av testet på Aktivitus och med en hunger efter spänning, bestämde jag mig för att springa ett träningslopp på hemmaplan här i Äppelbo. För lite extra tävlingskänsla anmälde jag mig till DeMoor Global Virtual Race där människor över hela världen kutade antingen 5 km, 10 km, halvmaraton eller maraton under helgen som var. Jag valde halvmaradistansen då jag ville ha en utmaning där uthålligheten skulle prövas samtidigt som att snyta ur sig en full mara utan medtävlare inte kändes lika inspirerande. Med Jesper som hare, en framletad gammal nummerlapp på bröstet och en energiplan värdig ett vanligt lopp startade vi alltså i lördags! Målet var att springa på känsla, trycka på om andning och ben tillät men ha respekt för att tiderna inte skulle gå att jämföra med, säg, mitt halvmarapers (1.30.59). Vi sprang på en varvbana - 5 varv a´drygt 4 km där vinden som varit närvarande sen mannaminne gjorde sig påmind emellanåt men där känslan i löpningen ändå var bra! 1.41.14 blev sluttiden och ett minne att se tillbaka på när Corona förhoppningsvis är ett minne blott... 

Hoppas att det var roligt att läsa. Tills vi hörs igen! 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-