Lägesrapport: Tränar för att kunna träna

Jag tog tre veckor av återhämtning efter årets sista insats i slutet av september. Det blev en välbehövlig viloperiod där jag lät både kropp och själ dels smälta året som varit, dels att samla kraft inför vad som komma skall. Jag använde också vilotiden till att fundera över hur jag vill lägga upp den grundträningsperiod som nu tagit sin början!

En del saker är fundamentala, som att trappa upp veckovolymen liksom veckans långpass på ett sunt sätt. Var fjärde vecka kommer att vara en återhämtningsvecka där kroppen ska få tillgodogöra sig den ökade mängden. Så har jag ju lagt upp träningen tidigare och det är något jag tror på, inte minst för att hålla sig skadefri. I den här grundträningsperioden springer jag gärna mina distans- och långpass i kuperad terräng. Kuperingen kommer förhoppningsvis att göra en löpstark och tålig, plus att den erbjuder en naturlig variation i det annars ganska monotona nötandet av kilometrar som den här tiden på året präglas av.  

Det för mig in på nästa pusselbit, som jag menar är det knepigaste just nu. Vid uppstarten efter vilan var det nämligen tydligt att jag behöver ha tålamod med att hitta tillbaka till de farter som gällde för såväl distans- som kvalitetspass. Det är något som är helt naturligt efter en viloperiod, men icke desto mindre lite tufft att konstatera. Hur jag ”vet” att jag behöver gräva där jag står? Tja, puls såväl som upplevd ansträngning ljuger inte…! Men jag vet ju vad som är nyckeln, och det är inget mer hokus-pokus än hederlig aerob konditionsträning – att de här första veckorna efter uppstarten ge sig ut i ur & skur på icke-glamourösa distanspass som gör kroppen effektiv på att transportera syre till musklerna. Snart nog kommer jag även plocka in längre intervaller, tröskelpass och fartlek. Hade jag börjat i den änden, blir resultatet bara besvikelse och utebliven respons från kroppen. Med det sagt är jag mäkta taggad på att få ge mig på att springa diverse kvalitetspass! Och för att sätta en ”baseline” – veta var jag står nu – ska jag göra ett test inom kort.   

Vad är mer aktuellt under den här grundperioden? Jag kommer att åka längdskidor så snart snön kommer, eftersom det dels är bra alternativträning men framförallt eftersom det är himla skoj! Jag tränar ju regelbunden styrka också, och har där lyft in lite nya övningar men utan att komplicera det. Utöver veckans rena styrkepass, tränar jag några övningar för bålen efter fler av veckornas kortare distanspass. Löptekniken får sitt genom att jag väljer pass där jag helhjärtat fokuserar på de nycklar jag vet att jag behöver koncentrera mig på. Till det adderar jag några enkla löpskolningsövningar här och var.   

Vad ska nu allt detta leda till – vilket är målet för våren 2020?! Jag och Jesper har några idéer om intressanta maratonlopp i vår, men ännu är inget spikat…!   

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

-

Etikettmoln

-